top of page

Kawa czy herbata? Oto jest pytanie na śniadanie.


Sposób rozpoczęcia dnia jest momentem kluczowym dla wysokości poziomu metabolizmu w ciągu dnia. Po nocy jest on zaspany i spowolniony, i dlatego trzeba go pobudzić.

Powinniśmy wypijać coś, co podniesie poziom spalania kalorii choć na chwilę.

Proponuję:

Zieloną herbatę

Parzona do 2 minut wspaniale pobudza, a przy tym oczyszcza organizm z toksyn i minimalizuje produkcję wolnych rodników, a więc ma działanie odmładzające.

  • wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej

  • wspomaga trawienie

  • podnosi poziom energii (można pić ją zamiast kawy)

  • jest silnym antyoksydantem, a więc przeciwdziała starzeniu się komórek organizmu

Kawę

Kawa zaparzana, którą pijemy w Europie, ma zupełnie inne właściwości i naturę od kawy gotowanej, którą pije się na Wschodzie.

Kawa, którą pijemy w Europie u większości osób wywołuje:

  • zaniepokojenie,

  • pobudzeniem systemu nerwowego bez jednoczesnego rozgrzania całego organizmu,

  • wzmożone bicie serca,

  • bezsenność,

  • zawroty głowy,

  • nadkwaśność żołądka,

  • nadwyręża system nerwowy,

  • a ponadto może wywoływać zaburzenia przewodu pokarmowego i zakwaszać organizm.

UWAGA - Kawy parzonej nie tolerują osoby:

  • z nadkwasotą żołądka,

  • z wrzodami,

  • z nadciśnieniem,

  • z problemami sercowymi,

  • pobudliwe,

  • cierpiące na bezsenność,

  • z osłabioną śledzioną, wątrobą, nerkami i jelitami.

Kawa, którą pija się na Wschodzie, jest gotowana min. 3 minuty na małym ogniu, z dodatkiem przypraw: kardamonu, goździków, wanilii, cynamonu itd. Jest słodzona miodem. Taka kawa ma zupełnie inną naturę i smak. Jest łagodna i delikatna, ma pełniejszy smak i aromat. W porównaniu z kawą zaparzaną czy z ekspresu daje wrażenie o wiele słabszej, gdy użyje się tej samej ilości kawy do jej przyrządzenia.

Kawa gotowana ma właściwości:

  • rozgrzewające,

  • pobudza całe ciało, głównie nerki,

  • poprawia przemianę materii,

  • łagodzi bóle wywołane zmęczeniem oraz bóle reumatyczne,

  • osłabia migreny i bóle przedmiesiączkowe,

  • łagodzi zgagę,

  • jest dobrze tolerowana przez wrzodowców.

Nie wywołuje pobudzenia nerwowego ani wzmożonego bicia serca. Jest wskazana przy astmie, alergii, kaszlu, przeziębieniach, osłabionej śledzionie i żołądku oraz grzybicach. Jej właściwości rozgrzewające można wzmocnić dodatkiem cynamonu, kardamonu, imbiru i goździków, dzięki czemu uzyska również intensywny smak oraz aromat.

Kawa gotowana będzie działać korzystnie na nasze zdrowie, gdy:

  • jest pita rano, aby pobudzić cały organizm, a w szczególności nerki,

  • unika się jej po zjedzeniu dużego posiłku, gdyż zablokuje trawienie,

  • jest słodzona miodem - najlepiej o neutralnym smaku, np. miód rzepakowy lub wielokwiatowy,

  • nie dodaje się do niej mleka ani śmietanki - wielu znawców kawy stwierdza, iż dodatki te utrudniają trawienie kawy, a ponadto niszczą jej aromat i smak i uwalniają wolne rodniki, a co najważniejsze zarówno samo mleko, jak i kawa z mlekiem przyczynia się do stłuszczenia wątroby.

Sposób przyrządzania kawy według zasad przyjętych na Wschodzie:

  1. Do garnuszka wlać dwa kubki wody i zagotować.

  2. Wsypać 4 łyżeczki naturalnej kawy mielonej.

  3. Dodać szczyptę cynamonu, pół łyżeczki kardamonu i imbiru oraz 3 goździki.

  4. Gotować kilka minut, po czym odstawić na kilka kolejnych do naciągnięcia.

  5. Pić osłodzoną miodem.

Biorąc pod uwagę skutki zdrowotne kawę gotowaną można pić kilka razy dziennie a kawy parzonej maksymalnie jedną filiżankę dziennie

Zjedzmy śniadanie w ciągu maksymalnie 1 godziny po wstaniu. Jeśli odłożymy śniadanie na później, organizm będzie musiał do tego czasu ograniczyć zużywaną energię i spowolni metabolizm. A po trzech godzinach zacznie magazynować. Aby śniadanie dało energię do pracy, trzeba zjeść na śniadanie posiłek zawierający węglowodany złożone np. kanapkę z pieczywa pełnoziarnistego albo jogurt z musli. Jeśli w ten sposób rozpoczniemy dzień wystartujemy z metabolizmem na najwyższym możliwym dla nas poziomie.

#śniadanie #kawa #herbata #metabolizm

Ciekawe porady
Najnowsze porady
Archiwum
Tagi
Nie ma jeszcze tagów.
Lubię to
  • Facebook - Grey Circle
  • Google+ - Grey Circle
bottom of page