Kawa czy herbata? Oto jest pytanie na śniadanie.

Sposób rozpoczęcia dnia jest momentem kluczowym dla wysokości poziomu metabolizmu w ciągu dnia. Po nocy jest on zaspany i spowolniony, i dlatego trzeba go pobudzić.
Powinniśmy wypijać coś, co podniesie poziom spalania kalorii choć na chwilę.
Proponuję:
Zieloną herbatę
Parzona do 2 minut wspaniale pobudza, a przy tym oczyszcza organizm z toksyn i minimalizuje produkcję wolnych rodników, a więc ma działanie odmładzające.
wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej
wspomaga trawienie
podnosi poziom energii (można pić ją zamiast kawy)
jest silnym antyoksydantem, a więc przeciwdziała starzeniu się komórek organizmu
Kawę
Kawa zaparzana, którą pijemy w Europie, ma zupełnie inne właściwości i naturę od kawy gotowanej, którą pije się na Wschodzie.
Kawa, którą pijemy w Europie u większości osób wywołuje:
zaniepokojenie,
pobudzeniem systemu nerwowego bez jednoczesnego rozgrzania całego organizmu,
wzmożone bicie serca,
bezsenność,
zawroty głowy,
nadkwaśność żołądka,
nadwyręża system nerwowy,
a ponadto może wywoływać zaburzenia przewodu pokarmowego i zakwaszać organizm.
UWAGA - Kawy parzonej nie tolerują osoby:
z nadkwasotą żołądka,
z wrzodami,
z nadciśnieniem,
z problemami sercowymi,
pobudliwe,
cierpiące na bezsenność,
z osłabioną śledzioną, wątrobą, nerkami i jelitami.
Kawa, którą pija się na Wschodzie, jest gotowana min. 3 minuty na małym ogniu, z dodatkiem przypraw: kardamonu, goździków, wanilii, cynamonu itd. Jest słodzona miodem. Taka kawa ma zupełnie inną naturę i smak. Jest łagodna i delikatna, ma pełniejszy smak i aromat. W porównaniu z kawą zaparzaną czy z ekspresu daje wrażenie o wiele słabszej, gdy użyje się tej samej ilości kawy do jej przyrządzenia.
Kawa gotowana ma właściwości:
rozgrzewające,
pobudza całe ciało, głównie nerki,
poprawia przemianę materii,
łagodzi bóle wywołane zmęczeniem oraz bóle reumatyczne,
osłabia migreny i bóle przedmiesiączkowe,
łagodzi zgagę,
jest dobrze tolerowana przez wrzodowców.
Nie wywołuje pobudzenia nerwowego ani wzmożonego bicia serca. Jest wskazana przy astmie, alergii, kaszlu, przeziębieniach, osłabionej śledzionie i żołądku oraz grzybicach. Jej właściwości rozgrzewające można wzmocnić dodatkiem cynamonu, kardamonu, imbiru i goździków, dzięki czemu uzyska również intensywny smak oraz aromat.
Kawa gotowana będzie działać korzystnie na nasze zdrowie, gdy:
jest pita rano, aby pobudzić cały organizm, a w szczególności nerki,
unika się jej po zjedzeniu dużego posiłku, gdyż zablokuje trawienie,
jest słodzona miodem - najlepiej o neutralnym smaku, np. miód rzepakowy lub wielokwiatowy,
nie dodaje się do niej mleka ani śmietanki - wielu znawców kawy stwierdza, iż dodatki te utrudniają trawienie kawy, a ponadto niszczą jej aromat i smak i uwalniają wolne rodniki, a co najważniejsze zarówno samo mleko, jak i kawa z mlekiem przyczynia się do stłuszczenia wątroby.
Sposób przyrządzania kawy według zasad przyjętych na Wschodzie:
Do garnuszka wlać dwa kubki wody i zagotować.
Wsypać 4 łyżeczki naturalnej kawy mielonej.
Dodać szczyptę cynamonu, pół łyżeczki kardamonu i imbiru oraz 3 goździki.
Gotować kilka minut, po czym odstawić na kilka kolejnych do naciągnięcia.
Pić osłodzoną miodem.
Biorąc pod uwagę skutki zdrowotne kawę gotowaną można pić kilka razy dziennie a kawy parzonej maksymalnie jedną filiżankę dziennie
Zjedzmy śniadanie w ciągu maksymalnie 1 godziny po wstaniu. Jeśli odłożymy śniadanie na później, organizm będzie musiał do tego czasu ograniczyć zużywaną energię i spowolni metabolizm. A po trzech godzinach zacznie magazynować. Aby śniadanie dało energię do pracy, trzeba zjeść na śniadanie posiłek zawierający węglowodany złożone np. kanapkę z pieczywa pełnoziarnistego albo jogurt z musli. Jeśli w ten sposób rozpoczniemy dzień wystartujemy z metabolizmem na najwyższym możliwym dla nas poziomie.