Maj miesiącem grilla

Istnieje powszechne przekonanie, że grill musi być niezdrowy i tłusty. Kojarzy z kiełbaskami, karkówką i ociekającym tłuszczem mięsem. Ale można inaczej. Jeżeli chcesz zorganizować czas przy grillu, zaskocz swoich najbliższych wyśmienitymi warzywnymi szaszłykami, które mają naprawdę mało kalorii i smakują każdemu.
A co zrobić, jeśli zostaniesz zaproszona na grilla do znajomych? Nie odmawiaj, wystarczy, że zaproponujesz zamiast tłustej kiełbasy, zdrowe i niskokaloryczne grillowane warzywa lub ryby. Jeżeli Twoi znajomi nie mają ochoty przygotowywać lekkich warzyw na grilla, zrób je sama w domu, zamarynuj i przynieś gotowe prosto na ruszt. Wszyscy będą zachwyceni, a Ty utrzymasz swoją dietę nie rezygnując z przyjemności grillowania.
Odpowiednio przyrządzone potrawy z grilla są wyjątkowo zdrowe i niskokaloryczne. Przysmaki z rusztu przyrządzamy z użyciem niewielkiej ilości tłuszczu lub zupełnie bez niego. Dodatkowo, podczas grillowania cały zbędny tłuszcz wykapuje z potrawy. Co więcej, większość witamin zostaje na swoim miejscu.
Co grillujemy?
Warzywa
Warzywa z grilla są pyszne i łatwe do przygotowania. Wysoka temperatura szybko je przyrządzi. Można je nabić na szpikulec lub pokroić w grube plastry a dla smaku skropić oliwą i posypać ziołami. Trzeba je piec na aluminiowej tacce, bo lubią rozpadać się pod wpływem temperatury. Można je też zawinąć w folię aluminiową. Z twardymi warzywami, takimi jak cukinia, kabaczki, czerwona papryka i cebula, jest trudniej, przed położeniem na ruszt powinno się je zamarynować. Większość z nich to potężne źródło antyoksydantów, są też bogate w błonnik i niskokaloryczne. A jeżeli smakują dobrze z patelni, z grilla muszą być wyśmienite.
Łatwiej będzie grillować warzywa, jeśli nabijemy je na płaski rożen – dzięki temu łatwiej będzie je obracać i opieką się równo.
Odrobina oliwy z oliwek to klucz do sukcesu. Pokrop warzywa oliwą z oliwek, ale uważaj, by nią nie przesiąkły.
Proste, suszone zioła, np. prowansalskie lub bazylia dodadzą twoim warzywom ciekawego smaku.
Spróbuj prostej marynaty, wystarczy odrobina soku z cytryny, oliwy z oliwek i pogniecionego czosnku.
Ryby
Ryby zawierają dużo kwasów omega 3, które redukują ryzyko chorób serca, nadciśnienia i obniżają poziom cholesterolu. Dobrze zrobione są bardzo apetyczne. Najpopularniejszy jest łosoś. Uważany jest za jedną z najsmaczniejszych i najzdrowszych ryb, dlatego to on powinien znaleźć się na ruszcie naszego grilla. Łososia warto wcześniej zamarynować w marynacie z oliwy z oliwek, zgniecionego czosnku i świeżych ziół np. tymianku i rozmarynu. W takiej zalewie ryba powinna leżeć minimum 2 godziny. Łososia, jak i inne ryby, zawsze pieczemy na grillu zawiniętego w folię aluminiową, dzięki temu nie wysuszy się i przejedzie aromatem ziół.
Mięso
Pamiętaj, aby:
mięso wcześniej zamarynować, dzięki temu będzie smaczniejsze i szybciej “dojdzie”
używać mięs dobrej jakości
używać węgla drzewnego lub drewna z drzew liściastych, iglaste zawierają dużo żywicy i uwalniają szkodliwe substancje podczas palenia
grillować na czystym grillu, palący się stary tłuszcz również wydziela szkodliwe substancje